Hyvänlaatuinen asentohuimaus

Hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleisin kiertohuimauksen syy. Kiertohuimaus tuntuu pyörittävältä tunteena, jossa pyörit itse tai maailma ympärilläsi pyörii. Pyörintäliike tuntuu yleensä sivusuunnassa, mutta voi tuntua harvinaisemmissa tapauksissa käytännössä mihin suuntaan tahansa.

Asentohuimaus aiheutuu sisäkorvan sisällä olevien partikkelien epänormaalista liikkeestä tai sakkautumisesta. Tällöin sisäkorvan ja muut tasapainosta huolehtivat järjestelmät tuottavat ristiriitaista informaatiota aivoille, jossa koemme toiminnallisen häiriön kiertohuimauksena.

Kiertohuimaus tuntuu tyypillisesti lyhyinä alle minuutin kestävinä episodeina, joissa oireen tuntemuksen voimakkuus voi vaihdella lievästä voimakkaaseen. Yleensä oire alkaa pään nopealla liikkeellä tiettyyn suuntaan esimerkiksi alas- tai ylöspäin tai jommallekummalle puolelle. On myös tavallista, että oire provosoituu sänkyyn mennessä, kylkeä vaihtaessa tai sängystä noustessa.

Muita oireita joita hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen voi liittyä

  • Muut huimaus tuntemukset
  • Yleinen epätasapainon ja huteruuden tunne liikkeessä
  • Pahoinvoinnin tunne, joka liittyy episodiin.
  • Oksentaminen
  • Silmien tahattomat liikkeet
  • Silmävärve, joka on tavallisimmin rotatorinen eli pyörivä.
  • Oireet tavallisimmin vähenevät, jos pystyy kohdistamaan silmät kiintopisteeseen

Hyvänlaatuista asentohuimausta voidaan luotettavasti testata erilaisilla testeillä ja hoitaa liikehoidolla, jossa tärkeintä on paikallistaa oikea kaarikäytävä, jossa toiminnallinen häiriö sijaitsee. Lääkkeistä ei ole tavallisesti apua hyvälaatuisessa asentohuimauksessa.

Oireiden jatkuessa ja oireen alkaessa esiintyä säännöllisesti asentohoidoista huolimatta on syytä epäillä muuta korvaperäistä huimausta tai monitekijäistä huimausta. Monitekijäisessä huimauksessa voi olla merkkejä esimerkiksi niskaperäisestä huimauksesta, jolloin episodien välillä olo on keinuttava tai yleisestä huteruudesta, jolloin asentohuimaus voi esiintyä jonkin tyyppisen tasapainohäiriön lisäksi.

Tarkka toiminnallinen diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa monien pitkäaikaisien ja haastavien huimaustapauksien alkusyihin. Yleisesti kaksi viikkoa hoitoa (tavallisimmin neljä hoitokertaa) on riittävä aika, joka näyttää lähteekö huimausoire vastaamaan hoitoon. Hoito ja kuntoutus ovat aina yksilöllisesti eteneviä tämän jälkeen.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.
Varaa aika / Book appointment
tai 044 7067773